DSpace Repository

Mengkaji Tahap Kesedaran Pengusaha Restoran Terhadap Pengurusan Sisa Makanan Di Kawasan Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang

Show simple item record

dc.contributor.author Nursyuhada Mustapha
dc.contributor.author Nur Insyirah Khari
dc.contributor.author Siti Nuriliani Ahmad Taifur
dc.contributor.author Zinitulniza Mohamad Haris
dc.contributor.author Aliya Najiha Osman
dc.contributor.author Nuraini Munirah Abdul Hadi Loh
dc.contributor.author Muhammad Nizar Mohd Yusof
dc.date.accessioned 2024-10-17T03:00:47Z
dc.date.available 2024-10-17T03:00:47Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://repository.psp.edu.my/xmlui/handle/123456789/368
dc.description Kajian yang dilakukan ini adalah atas dasar untuk mendapatkan pengetahuan dan juga kefahaman yang jelas lagi mengenai pengurusan sisa makanan yang diamalkan oleh pengusaha restoran secara sistematik. Pada masa kini pengurusan sisa makanan yang baik telah memainkan peranan yang lebih penting dalam memastikan restoran dan kawasan persekitarannya bersih dan tidak tercemar. Sisa makanan yang dibuang dalam kuantiti yang banyak merupakan salah satu punca terjadinya isu yang berkaitan dengan tapak pelupusan seperti bau busuk, penyebaran sisa- sisa toksik, pelepasan gas dari rumah hijau dan juga serangan kutu. Objektif bagi kajian ini adalah untuk menilai pengetahuan pengusaha restoran itu sendiri terhadap pengurusan sisa makanan. Dua sumber telah digunakan bagi melakukan kajian ini, iaitu sumber primer yang terdiri daripada borang soal selidik dan juga daripada pemerhatian manakala sumber sekunder adalah daripada maklumat yang dicari melalui jurnal, artikel dan sebagainya. Kajian ini melibatkan seramai 100 orang responden iaitu pengusaha restoran yang terbahagi kepada pengusaha Restoran Nasi Kandar, Restoran Makanan Steamboat, Restoran Makanan Segera, Restoran Masakan Melayu, Restoran Makanan Ala Barat dan lain- lain. Borang soal kaji selidik yang diedarkan telah dibahagikan kepada 3 bahagian iaitu bahagian pertama ialah faktor tahap pengetahuan, bahagian kedua pula ialah faktor kaedah pengurusan sisa makanan dan bahagian ketiga ialah faktor dari segi keberkesanan pengurusan sisa makanan. Pengurusan sisa makanan yang sistematik memainkan peranan yang amat penting kepada pengusaha restoran dengan menunjukkan min purata keseluruhan adalah sebanyak 3.89. VI en_US
dc.language.iso other en_US
dc.relation.ispartofseries ;2100
dc.subject kesedaran pengusaha restoran terhadap pengurusan sisa makanan en_US
dc.subject Seberang perai tengah, pulau pinang en_US
dc.title Mengkaji Tahap Kesedaran Pengusaha Restoran Terhadap Pengurusan Sisa Makanan Di Kawasan Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account